SVETA DOLINA INKA 🇵🇪

Konačno sam se privikla na visinu pa sa sjajem u očima krećem ka svetoj dolini Inka ❤️
Manje od sat vremena vožnje severno od Cusco-a nalazi se prelepa Sveta dolina i gradovi Pisac,  Urubamba i Ollantaitambo.
Ova plodna dolina ima mnogo ruševina Inka koje vredi istražiti, ali je takođe i mirno područje gde možete provesti neko vreme lutajući pijacama ili upijajući lokalnu kulturu. 
Glavne znamenitosti u dolini su ruševine Pisac – na padini visoko iznad grada Pisac, ruševine su među najvažnijim u Svetoj dolini. Posebno su poznati po svojim nizovima poljoprivrednih terasa usečenih u planinu i pričvršćenih kamenim zidovima.
Terase su dizajnirane da se obrađuju pomoću nožnih plugova Inka. Ove terase možete videti sa dna doline i sa druge strane doline, ali ovo nije zamena za šetnju stazama iznad njih i istraživanje hramova i kupatila ceremonijalnog centra...
Pisac potiče od kečuaske riječi “P'isaq ili p'isaqaq” što znači “Jarebica”. Reč se promenila, ali je značenje isto i ona je i dalje zadržala svoju duhovnu suštinu, jer Pisac ima oblik jarebice.
Ovo mesto je jedno od najbolje očuvanih i najupečatljivijih arheoloških nalazišta, sa više sektora i funkcija, nasleđe prošlosti i ljudi koji su znali kako da koegzistiraju sa svojom okolinom a da je ne unište, mesto gde je čitava strana planine postala poljoprivredni centar. 
Funkcionisao je i kao ceremonijalni centar u kojem čak možemo videti astronomsku opservatoriju... 
Njegova arhitektura se smatra jednom od najljepših u dolini, otkrivajući fine završne obrade, akvadukte, trgove, hramove i četvrti, a još uvek održava svoje groblje, jedno od najstarijih u Južnoj Americi...
Kao i svako mesto u okolini Kuska, Pisac je privlačan centar za mnoge ljude ❤️ A meni se baš na ovom mestu konačno vratio apetit, pa sam pojela najukusniji kuvani kukuruz do sada, koji se služi sa kriškom domaćeg sira.
U Peruu inače postoji oko 50 vrsta kukuruza,  neverovatnih boja...
Šareni gradić još uvek pokazuje da održava svoje običaje i tradiciju, prijatno je mesto za posetu, a ujedno i jedinstvena stanica za pauzu usred našeg užurbanog putovanja. 
Preporučujem vam da date Piscu svoje vreme i prostor za posetu. 
Smešten usred planina i presečen rekom Vilcanota, Pisac je zanimljivo mesto za posetu, a posebno danima kada je manja pijaca u toku, nedelja je zvanično najprometnija u gradu i ujedno najatraktivnija. Mada je nama i u sredu bilo potaman i ponude i gužve 😉
Pijaca je neprestani pokretni kaleidoskop blistavih boja, sa hrpama tkanina utkanih u složene šare živo obojene vune, a seljani Anda obučeni su u svoju tradicionalnu odeću...
Sledeća tačka našeg putovanja je Ollantaytambo, jedan od najvažnijih gradova u Svetoj dolini Inka u Kusku . 
To je jedino mesto koje čuva svoj drevni urbani dizajn Inka. Budući da je to obavezan korak pre dolaska u Machu Picchu, vrlo je posećen. 
Međutim, 'Ollanta' ima svoje čari. Glavni od svih su njegovi arheološki ostaci Inka. 
Ollantaytambo je jedini grad Inka koji je još uvek naseljen . Njegove kamene ulice čuvaju arhitekturu Inka u kombinaciji sa hramovima i kolonijalnim trgovima. 
Pretpostavlja se da je Inka Pachacutec (1438-1471) dao izgraditi Ollantaytambo . Danas je ovaj slikoviti gradić obavezna ruta za turiste koji posećuju Machu Picchu. 
Ollantaytambo je poznat kao 'živi grad Inka' . Njegovi stanovnici održavaju neke od tradicija koje su nasledili njihovi preci Inka. Njegova glavna turistička atrakcija je arheološko nalazište (poznato i kao tvrđava) koje se nalazi pored grada. 
Oko Plaza de Armas u Ollantaytambou i u samom gradu nalaze se restorani , hoteli, barovi, kafići i druge usluge...
Grad se nalazi na 2.700 metara nadmorske visine i dom je nekih od najnevjerovatnijih građevina Inka u Peruu.
Jeste li znali da se prostor arheološkog kompleksa Ollantaytambo spaja s gradom budući da su mnogi kanali Inka još uvek u upotrebi. To je da urbana organizacija grada održava isto planiranje Inka. Moglo bi se reći da je Ollantaytambo poslednji grad Inka u Peruu. Šetnja njegovim ulicama prenosi se u doba Inka.
Reč Ollantaytambo potiče od reči kečua 'Ulla-nta-wi', što znači "mesto za pogled dole" . Prema kečuanskoj kulturi, ime dolazi od 'Ollanta', imena kapetana Inka koji je protagonista kečuanske drame 'Ollantay'. 
Španska verzijs kečuanske reči „Tambo“ znači „Grad koji putnicima pruža smještaj, hranu ili udobnost“.
Sada se u istom mestu krećemo ka Inka železnici i krećemo put dugo očekivanog Machu pichua ❤️

Sutra nastavak priče o vozu i još jednom mestu pre dolaska na konačno odredište, pratite i dalje priče iz zemlje Inka ...

Коментари

Najčitaniji putopisi

Популарни постови